Кожен акт творіння - спочатку - акт руйнування.

Кожен акт творіння - спочатку - акт руйнування.

неділю, 8 травня 2016 р.

Творчість Пабло Пікассо


1. Процеси становлення та еволюція стилю в творчості Пікассо

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в місті Малага, анадалузской провінції Іспанії. При хрещенні Пікассо отримав повне ім'я Пабло Дієго Хосе Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Кріспін Кріспіньяно де ла Сантісіма Тринідад Руїс і Пікассо - що з іспанської звичаєм було низкою імен шанованих святих і родичів сімейства. Пікассо - прізвище матері, яку і взяв Пабло, оскільки прізвище батька здавалася йому занадто буденною, до того ж батько Пікассо, Хосе Руїс, сам був художником.
Пабло рано проявив талант до малювання. Вже з 7 років він навчався у свого батька техніці малювання, який спочатку доручав йому дописувати лапки голубів на своїх картинах. Але одного разу, довіривши тринадцятирічному Пабло дописати досить великий натюрморт, він був настільки вражений технікою сина, що, за легендою, сам кинув займатися живописом.

У віці 13 років Пабло Пікассо з блиском вступив до Барселонскую Академію мистецтв. На підготовку до іспиту, зазвичай займала у студентів місяць, у Пікассо пішла тиждень. Він вразив комісію своєю майстерністю і був прийнятий в Академію незважаючи на свій юний вік. Батько Пікассо спільно з його дядьком вирішили послати Пабло в Мадридську академію "Сан Фернандо", що вважалася на той момент самої передовий Школою мистецтв у всій Іспанії. Так, Пабло в 1897 році у віці 16 років приїхав в Мадрид. Однак заняття у Школі мистецтв протривали недовго, менше року, і Пабло був захоплений всіма іншими принадами мадридської життя, а також вивченням робіт вразили його тоді художників - Дієго Веласкеса, Франсиско Гойї, і в особливості Ель Греко.
Під час навчання в Мадриді Пікассо здійснив своє перше турне в Париж - визнану тоді європейську столицю мистецтв. Там він протягом декількох місяців відвідав всі без винятку музеї, вивчаючи живопис великих майстрів: Делакруа, Тулуз-Лотрека, Ван-Гога, Гогена і багатьох інших. Також він захоплювався мистецтвом фінікійців і єгиптян, готичної скульптурою, японською гравюрою. Пабло цікавило абсолютно все. Тоді ж, у перші роки життя в Парижі він познайомився з колекціонером і торговцем живописом Амбруазом Волларом, поетами Максом Жакобом і Гійом Аполлінер і багатьма іншими. Він знову відвідував в Париж в 1901 і в 1902 році і вже остаточно перебрався туди до 1904 року.

2. В«БлакитнийВ» і В«РожевийВ» періоди

У 1900 році Пікассо зі своїм другом Casagemas їде в Париж. Саме там Пабло Пікассо познайомився з творчістю імпресіоністів. Його життя в цей час пов'язана зі багатьма труднощами, а самогубство його друга Casagemas глибоко подіяло на молодого Пікассо.
При цих обставинах на початку 1902 року він почав робити роботи в стилі, згодом названому В«блакитний періодВ». Стиль цей Пікассо розробляє після повернення в Барселону в 1903-1904 роках. У роботах цього періоду яскраво виражені теми старості і смерті, характерні образи злиднів, меланхолії і смутку (Пікассо вважав - В«хто сумує, той щирийВ»); руху людей уповільнені, вони немов вслухається в себе (В«Любителька абсентуВ», 1901; В«Жінка з шиньйономВ», 1901 г; В«ПобаченняВ», 1902; В«Жебрак старий з хлопчикомВ», 1903; В«ТрагедіяВ», 1903). В палітрі майстра переважають блакитні відтінки. Відображаючи людські страждання, Пікассо в цей період малював сліпих, жебраків, алкоголіків і проституток. Їх частково подовжені тіла на картинах нагадують роботи іспанського художника Ель Греко. Твір перехідного періоду - від В«блакитногоВ» до В«рожевомуВ» - В«Дівчинка на кулі В»(1905, Музей образотворчих мистецтв, Москва).
У 1904 році Пікассо поселяється в Парижі, де знаходить притулок в знаменитому Монмартрскому гуртожитку для бідних художників Бато-Лавуар: починається так званий В«рожевий період В», в якому печаль і злидніВ« блакитного періоду В»змінилася образами з більше живого світу театру і цирку. Художник віддавав перевагу рожево-золотистого і рожево-сірому тонам, а персонажами були мандрівні комедіанти, танцівники і акробати; картини цього періоду пройняті духом трагічного самотності знедолених, романтичного життя мандрівних комедіантів («ѳм'я акробатів з мавпоюВ», 1905).

В« Блакитний період В»(1901-1904)
До "Блакитного" періоду відносять роботи, створені в проміжку між 1901 і 1904 рр.. Сіро-блакитні і синьо-зелені глибокі холодні кольори, кольори смутку і зневіри, постійно присутні в них. Пікассо називав блакитний "кольором всіх квітів ". Часті сюжети цих картин - виснажені матері з дітьми, бродяги, жебраки, сліпі. Найбільш відомі роботи цього періоду: "Життя" (1903), "Сніданок сліпого" (1903), "Убога трапеза" (1904), "Любителька абсенту" (1901), "Побачення" (1902), "Мати і дитя" (1903), "Жебрак старий з хлопчиком" (1903, "Гладильщица" (1904), "Двоє" (1904).

В« Рожевий період В»(1904-1906)
"Рожевий період "характеризується більш життєрадісними тонами - охристими і рожевими, а також стійкими темами зображень - Арлекін, бродячими акторами, акробатами ("Сімейство комедіантів" (1905), "Акробат і молодий Арлекін "(1905)," Блазень "(1905). Зачарований комедіантами, що стали моделями його картин, він часто відвідував цирк Медрано; в цей час арлекін - улюблений персонаж Пікассо. У 1904 році в Пікассо зустрів модель Фернанду Олів'є, яка надихнула його на створення багатьох значних робіт цього періоду. Вони жили в центрі богемного паризького життя і мекке паризьких художників Бато-Лавуар. Це дивне напівзруйновану будівлю з темними сходами і звивистими коридорами було домом дуже різношерстої компанії: художники, поети, торговці, двірники ... Тут, в досконалої бідності на межі убогості і невимовному твоорческом безладді Пікассо постійно писав свою Фернанду і шукав свій шлях. Фернанда Олів'є Знамениту "Дівчинку на кулі "(1905) відносять до перехідних картинам між" блакитним "та "Рожевим" періодами. Художник грає на контрасті і балансі форм або ліній, важкості та легкості, стійкості-нестійкості. Також в кінці "рожевого періоду "з'явилися" античні "картини -" Хлопчик, що веде кінь "(1906)," Дівчинка з козлом "(1906) та інші .
На картині зображена бродячий трупа акробатів. Майже весь полотно займають двоє: тендітна гімнастка репетирує цирковий номер, балансуючи на кулі, і потужний атлет сидить поруч, відпочиваючи. Картина наповнена внутрішнім драматизмом, який покладений в основу композиції картини, і побудована на зіставленні контрастів. Пейзаж, зображений на картині, являє собою сумну, випалену сонцем горбисту рівнину, по ній простягнулася путівець, де і зупинилася кибитка бродячого цирку. На задньому плані картини зображена випадкова перехожа з дитиною і що пасуться білий кінь. Похмурий фон контрастує з веселим ремеслом артистів, що працюють серед галасливої вЂ‹вЂ‹веселого натовпу глядачів. Куля і куб, що стоять на землі, - цирковий реквізит - також представляють собою протилежності. Обігрується контраст руху й нерухомості. Дівчинка граціозно погойдуються, утримуючи рівновагу, атлет сидить застиглий, ніби моноліт. Він практично злився в одне ціле зі своїм постаментом, уособлюючи нерухомість і сталість. Червона квітка у волоссі гімнастки - є яскравою плямою серед пастельних голубуватих і рожевих квітів картини.

3. Кубізм

В "Кубічному" періоді Пікассо виділяють кілька етапів. "Сезанновскій" кубізм,представлений в роботах "Бідон і миски" (1908), "Три жінки" (1908), "Жінка з віялом" (1909) та інших, характеризується "сезанновскімі" тонами - охристими, зеленуватими, коричневими, але більш розмитими, каламутними і використанням простих геометричних форм, з яких будується зображення. "Аналітичний" кубізм : предмет дробиться на дрібні частини, які чітко відокремлюються один від одного, предметна форма як би розпливається на полотні. "Портрет Амбруаза Воллара "(1910)," Завод в Хорта де Сан Хуан "(1909), "Портрет Фернанди Олів'є" (1909), "Портрет Канвейлера" (1910). На етапі"синтетичного" кубізму роботи Пікассо приймають декоративний і контрастний характер. Картини зображують по більшій частини натюрморти з різними предметами: музичними інструментами, нотами, пляшками вина, курильними трубками, столовими приборами, афішами ... Також, побоюючись перетворення кубізму в чисто абстрактні естетичні вправи, зрозумілі лише вузькому колу, Пікассо і Шлюб використовували у своїх роботах реальні предмети: шпалери, пісок, мотузки та ін Роботи "синтетичного" періоду: "Натюрморт з плетеним стільцем" (1911-1912), Пляшка Перно (Столик в кафе) "(1912)" Скрипка м гітара "(1913).
В«ГернікаВ» Незважаючи на неприйняття кубізму більшістю, картини Пікассо дуже добре купуються. Нарешті кінчається злиденне існування і Пабло з Фернандо у вересні 1909 року перебралися в простору і світлу майстерню на Кліші, 11. Звичайно, Пікассо не забув перевезти і свій обов'язковий безлад: химерні бутлі і вази, гітари, старий килим, картини улюблений художників - Матісса, Сезанна, Руссо, колекція африканських масок ... Він завжди говорив, що відчуває жах перед гармонією і добрим смаком. Він купував речі, які йому подобалися, не піклуючись про те, як вони виглядають разом.
Восени 1911 року Пікассо розлучився з Фернандо. Його новою музою стала Єва (Марсель Умбер), з якою він жив і творив свої кубічні роботи на Монпарнас і в Авіньйоні. Одна з робіт, присвячених Єві - "Оголена, Я люблю Єву" (1912). Потім настали сумні роки: війна, мобілізація і розставання з багатьма друзями, несподівана хвороба і трагічна смерть Єви.
На мадридської площі, що носить ім'я Пабло Пікассо, стоїть монумент з рожевого граніту. Напис на ньому свідчить: "Жителі Мадрида в пам'ять про Пабло Руїс Пікассо - іспанською генії світового мистецтва. Травень, 1980 ".
У 1937 році вся Європа з напруженою увагою стежила за громадянською війною в Іспанії. Там, на підступах до Барселоні і Мадриду, в Іберійських горах і на Біскайській узбережжі, вирішувалася її доля. Навесні 1937 року заколотники перейшли в наступ, а 26 квітня німецька ескадрилья "Кондор" здійснила нічний наліт на маленьке місто Герніку, розташований поблизу Більбао - в Країні басків.
Цей невелике містечко з 5000 жителів був священним для басків - корінного населення Іспанії, в ньому зберігалися найрідкісніші пам'ятки його стародавньої культури. Головна пам'ятка Герніки - "гернікако арболіт", легендарний дуб (Або, як його ще називають, урядове дерево). Біля його підніжжя колись були проголошена перша вольності - автономія, дарована баскам мадридським королівським двором. Під кроною дуба королі давали баскському парламенту - першого на території Іспанії - клятву поважати і захищати незалежність баскського народу. Протягом декількох сторіч тільки для цього вони спеціально приїжджали в Герніку. Але франкістський режим відібрав цю автономію.

Джерело:http://ukrbukva.net/16535-Tvorchestvo-Pablo-Pikasso.html

1 коментар:

  1. How to Make Money with Poker Online | Worktomakemoney
    This is the process 샌즈카지노 by which the players are to deposit money or use it on หารายได้เสริม their casino account. This is done in casinos that allow you to earn rewards 바카라 사이트

    ВідповістиВидалити